Torreken Farm Cemetery No. 1

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd, gelegen op ongeveer 800 meter ten zuidoosten van Wijtschate. De begraafplaats is via een lang pad vanaf de Langebunderstraat te bereiken.

Wijtschate werd begin november 1914 ingenomen door de Duitsers. De geallieerden konden het dorp met de Mijnenslag van 7 juni 1917 opnieuw veroveren. Torreken Farm Cemetery No. 1 (nu is er nog slechts één begraafplaats) werd toen gestart door de ‘5th Dorsets'. Ze bleef in gebruik als frontlijnbegraafplaats tot in april 1918, toen de Duitsers tijdens het Lente-Offensief het dorp opnieuw innamen.

Nu liggen er 104 militairen begraven: 70 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan één onbekende), 20 Australiërs en 14 Duitsers.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van W.C. Von Berg.

Torreken Farm Cemetery No. 1 is een kleine rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 536m². De begraafplaats wordt omgeven door een bruine natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een zwart smeedijzeren hekken geflankeerd door 2 witte pijlers, met het opschrift ‘Torreken Farm Cemetery Number One 1917-1918’.

Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat in de oostelijke hoek. De drietalige landplaten zijn in de westelijke muur ingewerkt. In de meest westelijke hoek staat een natuurstenen dienstgebouwtje, afgesloten met een houten deur. De grafstenen, die allen tot één perk behoren, zijn vrij regelmatig geschikt en allen naar het noordwesten gericht. Het geheel wordt getooid met bloemperken en 2 honingbomen.

• SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore