Lone Tree Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, nabij de Spanbroekmolenkrater, ten zuidwesten van Wijtschate.

Lone Tree Cemetery is genoemd naar de vlakbij ingeslagen 'Lone Tree Crater', die ook wel de ‘Spanbroekmolenkrater’ of ‘Pool of peace’ genoemd wordt. De Spanbroekmolenkrater is één van de 19 kraters die ontstonden op 7 juni 1917, tijdens de befaamde Mijnenslag. De mijn bij de Spanbroekmolen zou echter enkele seconden later ontploft zijn dan gepland, waardoor de mannen van de ‘Royal Irish Rifles (36th Ulster Division)’, die op het aangegeven tijdstip van 03.10u dus te vroeg de loopgraven verlieten, door de eigen mijn getroffen werden. Volgens het huidige register zouden er hier 88 doden van het Verenigd Koninkrijk begraven liggen, waarvan er negen niet meer geïdentificeerd konden worden. Bijna alle doden zijn gestorven op 7 juni 1917. Maar liefst 60 van de 88 doden behoorden tot de ‘Royal Irish Rifles’.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van J.R. Truelove.

Lone Tree Cemetery is een kleine begraafplaats, met een oppervlakte van 616m². De begraafplaats heeft een grondplan in de vorm van een stompe hoek, het terrein helt lichtjes af. Ze wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegangsmuur is gebogen met centraal een zwart smeedijzeren hek, geflankeerd door 2 pijlers, die deels uit baksteen, deels uit witte natuursteen zijn opgetrokken. De drietalige teksten van de landplaat zijn in deze pijlers gegrift. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat in het midden van de begraafplaats. Aan de zuidoostkant (kant boerderij) is een groenscherm aangelegd. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemperken en struiken.

• Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore