Westoutre British Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Poperingestraat, net buiten de dorpskom van Westouter, op ongeveer 250 meter ten noorden van de kerk.

Westouter bleef gedurende de ganse oorlog in geallieerde handen. Na het Duitse Lente-Offensief lag het dorp nauwelijks op iets meer dan twee kilometer ten westen van het front. De aanleg van de begraafplaats startte in oktober 1917. De begraafplaats bleef in gebruik tot april 1918 en opnieuw in augustus-oktober 1918. Tussen april en augustus 1918 werd de begraafplaats gebruikt door Franse troepen. De 72 Franse graven werden na de oorlog naar een Franse begraafplaats overgebracht.

Na de wapenstilstand werd de begraafplaats aangevuld met 50 graven afkomstig van de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen, waaronder Bixschote German Cemetery (‘Friedhof XI’, waar in 1914 en 1915 doden begraven werden) en Kemmel French Cemetery No. 2 (nabij ‘Kemmel French Cemetery No. 1’).

Op Westoutre British Cemetery liggen 180 doden begraven, waarvan er 128 geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 167 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 49 niet geïdentificeerd konden worden), 5 Canadezen (waarvan 3 niet geïdentificeerd) en 3 Nieuw-Zeelanders. Bij de Britten worden ook 3 mannen van het ‘Chinese Labour Corps’ gerekend. Vooraan rechts staan 5 ‘special memorials’, voor militairen waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloos graf liggen. Er liggen tenslotte ook 4 Britten en 1 Fransman uit de Tweede Wereldoorlog, die in mei – juni 1940 gestorven zijn bij de terugtrekking naar Duinkerken.

De begraafplaats werd ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Begraafplaats met glooiend terrein en een oppervlakte van 1350 m², omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, behalve aan straatzijde waar de begraafplaats zo’n halve meter hoger ligt dan het straatniveau.

Toegangsperk aangelegd in 2 niveaus met trapjes en aanplantingen, omsloten door bakstenen muurtjes en een zwart smeedijzeren hekken, met landplaat, registerkastje en metalen informatieplaat. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat vooraan op de begraafplaats. De grafstenen, die allen behoren tot één perk, zijn onregelmatig geschikt. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

• SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore