Hotel Kosmos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Kosmos

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hotel Kosmos: oudste gedeelte

Beschrijving

Zogenaamd ‘Kosmos’, hotel gelegen op de Rodeberg en uitgebouwd met een panoramisch zicht op de vallei van de Hellegatbeek en de dorpskom van Westouter. Dit hotel werd gebouwd in de jaren 1930 in toen nog volledig landelijke omgeving. Het betreft aldus een getuige van het ontluikende toerisme tijdens het interbellum op de Rodeberg. De toeristische activiteit nam voornamelijk na de tweede wereldoorlog een hoge vlucht. Dit hotel werd gebouwd, als gasthof in het jaar 1934 naar ontwerp van architect J. De Brabandere (Ieper). Twee jaar (1936) later werd het gebouw in noordelijke richting uitgebreid met een eetzaal confer grondplan. In de jaren 1960 en 1970 werd het gebouw verschillende malen vergroot. Het oorspronkelijke volume uit de jaren dertig is nog volledig herkenbaar in het huidig gebouw.

Modernistisch gebouw van drie bouwlagen onder plat dak van 1934. Parement van gele baksteen voor het linkse gedeelte, rechts gecementeerde en geschilderde gevelafwerking; gepikte plint. Asymmetrische gevelopbouw enerzijds getypeerd door in- en uitspringende muurvakken en door horizontale en verticale accenten. Verticaal geaccentueerd volume rechts: hoger uitstekend halfrond trappenhuis met verticale over de tweede en derde verdieping doorlopende vensterregisters voorzien van houten roedeverdeling en gescheiden door middel van smalle penanten; rechts ervan, torenelement in de vorm van een gesloten, rechthoekig volume rechts afgewerkt met liseen en voorzien opschrift ‘Kosmos’ in een modernistische vormgeving. Rechthoekige ingang gevat tussen lisenen, onder schuin oplopende, brede luifel. Rechts, tegen het oorspronkelijke volume aanleunende aanbouw in het jaar 1964 opgetrokken op de plaats van het oorspronkelijke terras. Gebouw met een halfronde plattegrond van drie bouwlagen onder plat dak. Baksteen in combinatie met beton voor de horizontale banden en luifels tussen de bouwlagen. Grote rechthoekige raampartijen geven een panoramisch zicht op de vallei. Interieur. De oorspronkelijke plattegrond confer zoals uitgetekend op het plan van architect De Brabandere bleef herkenbaar. De plattegrond ontvouwt: een inkomhal met omlopend bordestrap voorzien van houten balustrade. De hall geeft links toegang tot de keuken en rechts tot een bureel. Als men de gang doorloopt komt men achteraan in de eetzaal en de café; beiden werden in de loop van de jaren uitgebreid confer supra.

Bron: Beschermingsdossier: DW002287