La Clytte Military Cemetery

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op het gehucht De Klijte.

In de omgeving van De Klijte waren er tijdens Eerste Wereldoorlog enkele brigadehoofdkwartieren gevestigd. De eerste bijzettingen op de begraafplaats vonden plaats op 1 november 1914. De begraafplaats werd gebruikt tot april 1918 door eenheden van de infanterie, artillerie en genie. Toen lagen er bijna 600 doden, waarvan er 66 tot de genie en ongeveer 250 tot de artillerie behoorden.

Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid met meer dan 450 doden uit kleinere begraafplaatsen en geïsoleerde graven uit de omgeving. Hiervan konden er ongeveer 185 doden niet meer geïdentificeerd worden. Er ligt één dode, die werd terechtgesteld wegens desertie.

In VI - C - 15 staan op de grafsteen twee namen gebeiteld, terwijl maar één militair in het graf begraven ligt: het gaat om het graf van één van twee militairen van eenzelfde regiment, die beiden op hetzelfde moment door dezelfde granaat getroffen werden. Nadien konden hun kameraden slechts één onherkenbaar lijk terugvinden. Beide makkers worden nu op één grafsteen herdacht met de tekst "one of whom is buried in this grave".

Volgens het huidige register liggen er 1082 doden begraven: 1010 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 234 niet geïdentificeerd konden worden), 12 Australiërs (waarvan 2 niet geïdentificeerd), 51 Canadezen (waarvan 1 niet geïdentificeerd), 3 Nieuw-Zeelanders en 6 Zuid-Afrikanen (waarvan 1 niet geïdentificeerd). Er zijn 20 ‘special memorials’ opgericht voor doden waarvan aangenomen wordt dat ze onder de naamloze grafzerken begraven liggen.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Edwin Lutyens (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

De begraafplaats heeft een langwerpig, nagenoeg rechthoekig grondplan, achteraan (zuidwestkant) is de muur rondgebogen. Het terrein, met een oppervlakte van ca. 4435m², is licht golvend en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, die trapsgewijs aangelegd is volgens het reliëf van de begraafplaats. Aan straatzijde is de voormuur vrij laag. De begraafplaats kan betreden worden via 2 bakstenen toegangsgebouwen met rondbogige doorgang. In deze toegangsgebouwen bevinden zich de landplaten en het registerkastje.

De metalen informatieplaat ligt in een bloemperkje centraal tegen de voormuur. Links en rechts vooraan staan 2 stenen zitbanken. Centraal vooraan op de begraafplaats staat de ‘Stone of Remembrance’. Centraal achteraan staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A), met erachter de 20 ‘special memorials’ tegen de gebogen muur. Het geheel wordt getooid met bloemperken bij de graven, struiken en hartbladige els.

• Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore