Godezonne Farm Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Kriekstraat op twee kilometer ten noordoosten van Kemmel.

In de tuin van ‘Godezonne Farm’, langs de ‘Cheapside’ zoals de weg genoemd werd door de Britten, werd een begraafplaats aangelegd in de periode februari - mei 1915, door de ‘2nd Royal Scots’ en de ‘4th Middlesex’ (beiden behorende tot de ‘8th Brigade, 3rd Division’). In 1916 werden nog eens drie graven toegevoegd aan de 17 reeds aanwezige graven. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid door de concentratie van 59 graven uit de slagvelden ten noorden en oosten van Kemmel.

Zodoende liggen er nu 79 militairen begraven: 74 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 41 ongeïdentificeerd), één ongeïdentificeerde Australiër, één Canadees en drie Zuid-Afrikanen (waarvan twee ongeïdentificeerd). Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van W.H. Cowlishaw.

Godezonne Farm Cemetery is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van ca. 765m², aangelegd in twee niveaus, met het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) als centraal verbindingspunt. Het offerkruis staat op een bakstenen verhoog, geflankeerd door trapjes. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, aangelegd in verschillende niveaus. De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hekken, in een stuk voormuur die hoger is en afgewerkt is met witte natuursteen. Bij de toegang staat het opschrift ‘Godezonne Farm Cemetery’ en ‘MCMXV-MCMXVIII’. Centraal vooraan ligt de drietalige landplaat op een lage, witstenen tafel. De grafstenen zijn aangelegd in twee perken. Op het voorste perk staan twee essen, achteraan is een groenscherm aangelegd. De perken worden getooid met bloemen en struiken.

• Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore