Herenhuis

Beschrijving

Heden Rijkstechnisch Instituut voor meisjes. Voormalige wijnuitzetterij. Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, bijkomende verdieping boven twee rechtse traveeën. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, doch oudere kern. Enkelhuisopstand: steekboogvormige koetspoort en doorgang in rechter travee: voorts rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, aangepast op begane grond. Achtergevel bepaald door aanbouw met torentje en bijkomend gebouw uitziend op de binnenplaats, beide opgetrokken uit baksteen in combinatie met cement en gekleurde mozaïektegels, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het interieur bevat een trappaal in provinciale Lodewijk XVI-stijl met opschrift 1780 / JRM. Oudere aanhorigheid onder gemansardeerde, manke bedaking met aandaken, muurvlechtingen, en schouderstukken. Op de grens van het pand, L-vormige vleugel, uit de 19de eeuw(?), van respectievelijk anderhalve en twee bouwlagen onder zadeldaken, geritmeerd door rondbogen, al dan niet voorzien van oculi boven de muuropeningen van het spaarveld (lange vleugel is in feite achtergevel van aanhorigheid van het pand Korte Nieuwstraat, zonder nummer zogenaamd "Keizershof"). Prettig doch vrij strak tuinhuis in neoclassicistische trant.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle