Kunstenaarswoning en atelier Gustaaf De Smet

Beschrijving

Midden jaren dertig verkoopt Gustaaf De Smet (1877-1943) zijn villa aan de Pontstraat in Deurle, een ontwerp van architect A. Desmet. Iets verderop in de gemeente, in het toen open veld, de Koedreef in de wijk Bachtenberge, laat hij het sobere, deels houten huis bouwen dat nu zijn museum is. Hier woont en werkt de schilder in het atelier met weids panorama over de Leiemeersen van 1936 tot zijn dood in 1943. Het huis ligt heden in een villawijk. Krachtens de laatste wilsbeschikking van haar man vermaakt Gusta in 1948 bij legaat het huis en toebehoren aan de gemeente. De gemeente wordt uit kracht van akte verplicht het schildershuis voor het publiek open te stellen en het voortaan Museum Gust. De Smet te noemen. Het museum bevat als bestendige huldeblijk de volledig ingerichte huiskamer, en voorts het atelier en de slaapkamer op de eerste verdieping. Aan de wanden hangt een selectie van honderd werken, voornamelijk kleine doeken en tekeningen die bij de dood van de schilder in het atelier achterbleven.

Het huis, nu museum, werd gebouwd naar plannen en onder leiding van zijn vriend en dorpsgenoot, burgerlijk conducteur René Van Der Plaetsen. Hij ontwierp een sobere architectuur, de bovenverdieping afgewerkt met houten beplanking en met daklicht voor het atelier op de bovenverdieping. Het huidige museum ademt nog de authentieke sfeer van het kunstenaarshuis met het behoud van het oorspronkelijk meubilair en is representatief voor een bescheiden landelijke atelierwoning uit de dertiger jaren van de 20ste eeuw.

• BOYENS P. 2003: In de voetsporen van de Latemse kunstenaars, Gent, 24.
  • POULAIN N., DE BOOSER R., MALFAIT F., HUYS P. en BOYENS P. 1999: G. De Smet & A. Desmet, tentoonstelling Latemse kunstkring, Sint-Martens-Latem.
  • REITSMA E. 2001: Het huis van de kunstenaar. Herinneringen aan een leven, Amsterdam, 76-83.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002313, Kunstenaarswoningen in Sint-Martens-Latem.