Kunstenaarswoning en atelier Leon De Smet

Beschrijving

Het "Schildershuis" is in kern een 19de-eeuwse hoeve, van 1906 tot 1913 het woonhuis en atelier van Leon De Smet (1883-1966). Tussen 1922 en 1940 het buitenverblijf van kunstcriticus, leraar kunstgeschiedenis aan de Gentse Academie en amateur-schilder Georges Chabot (1883-1969). De woning met atelier bevindt zich in nagenoeg dezelfde staat als waarin Leon De Smet haar in 1913 heeft achtergelaten. In de tuin bevindt zich nog een cementen bassin waar de kunstenaar diverse badscènes op doek heeft gezet. Op tal van schilderijen van de kunstenaar, en die van zijn broer Gustave De Smet, zijn het huis en de naastliggende boomgaard goed te herkennen. Voor veel bezoekers één van de laatste referentiepunten die herinneren aan de artistieke periode die Sint-Martens-Latem groot heeft gemaakt.

Haaks op de straat ingeplant, voormalig hoevetje, in omhaagde tuin afgesloten door een ijzeren hek. Vermoedelijk in oorsprong een boerenwoning van één bouwlaag, bij de optekening van de eerste kadastergegevens in 1830 in eigendom van de koster Verleire. Volgens het kadasterarchief werd het huis in 1879 een tweewoonst. In 1907 kwam het goed in handen van de familie Stevens; het huis werd terug aangepast tot één woning en vermoedelijk met een verdieping verhoogd, ook het atelier, opzij van de woning, is vermoedelijk in die periode gebouwd voor de toenmalige bewoner Leon De Smet. De gevels zijn traditiegetrouw gewit op een gepikte plint, de vensters met kleine roedeverdeling zijn voorzien van groen-witte luiken, het geheel wordt afgedekt met een rood pannen zadeldak. De aan de noordoostzijde aangebouwde atelierruimte is met zijn typische brede ramen tot in de geveltop eveneens typisch voor een schildersatelier uit die periode.

• Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AROHM Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, beschermingsaanvraag.
  • VAN SANTVOORT L., Opmerkingen met betrekking tot het voorgelegde dossier van Sint-Martens-Latem, KCML – 2 juni 2005 –pre-advies.
  • BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout, 367.
  • BOYENS P. 2003: In de voetsporen van de Latemse kunstenaars, Gent.
  • HAESAERTS P. 1966: Sint-Martens-Latem. Gezegend oord van de Vlaamse kunst, Brussel.
  • MALFAIT–DE CLERCQ F., VAN HOOLAND B. 1994: Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne Sint-Martens-Latem, Sint-Martens-Latem.
  • S.N. 1974: Sint-Martens-Latem, Schetsen uit 1150 jaar geschiedenis, 824-1974, Heemkring Scheldeveld.
  • S.N. 1987: Kunstenaarsateliers, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, 1.
  • VERMEULEN A. 1986: De Leie. Natuur en cultuur, Tielt.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002313, Kunstenaarswoningen in Sint-Martens-Latem.