Constructiewerkhuis Verhaeghe-Verstraete met woning

Beschrijving

De uit Roeselare afkomstige Valère Verhaeghe (1893-1971) was al van jongs af aan dol op techniek. In 1920 ging hij aan de slag in een motorenfabriek in Parijs. In 1921 startte hij in Adinkerke zijn eigen constructiewerkhuis op. Met een dieselmotor werden boor-, zaag- en schaafmachines aangedreven waarmee Verhaeghe zijn eigen nijverheids- en landbouwmachines kon maken. Het bedrijf genoot grote faam in de streek. In 1992 werden alle machines terug in werking gesteld door de zoon Marcel en is het constructiewerkhuis toegankelijk voor het grote publiek.

Bron: CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel III; arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne; Brugge, 2005, p. 84.
Auteurs: Cornilly, J.

Aanvullende informatie

Aan de werkplaats grenst een eenvoudige woning van drie traveeën en één bouwlaag, afgedekt met een zadeldak met pannen. De vensters zijn voorzien van houten luiken. De voorgevel heeft anno 2015 een grijze bepleistering. Het voortuintje is afgebakend met een opengewerkte betonnen afsluiting. Net zoals de werkplaats dateert de woning uit 1922.