Convent Ten Hove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Convent Ten Hove

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Elisabethbegijnhof: Convent Ten Hove

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof Sint-Elisabeth

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Begijnhof Sint-Elisabeth

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof Sint-Elisabeth

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof Sint-Elisabeth Gent

Beschrijving

Heden zogenaamd "Dienstencentrum Ten Hove". Traditioneel U-vormig complex daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw, gerestaureerd in het derde kwart van de 20ste eeuw in opdracht van "De Vrienden van het Oud Begijnhof". Gedeeltelijk onderkelderd. Brede voorgevel, uitziend op ommuurd voortuintje, van negen traveeën en twee bouwlagen; afgedekt met vernieuwd zadeldak (pannen) gevat tussen twee zijtrapgevels gedateerd 1665 (linkergevel) en 1685 (rechtergevel). Verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door kruiskozijnen (gerestaureerd) overspannen met strekse ontlastingsboog. Twee getrapte dakvensters. Deur met latei op consooltjes verrijkt met reliëf voorstellende de "Hof van Olijven", geflankeerd door smal venstertje en voorzien van bovenlicht.

Achtergevel en twee haakse vleugels geschikt rondom binnenhofje. Verankerde achtergevel van zes traveeën in barok getinte stijl door de steekboogvensters met bekronende waterlijst, het eenvoudig korfboogdeurtje met bovenlicht en de markerende rondboogvensters in geblokte omlijsting op de bovenverdieping. Drie rechterbenedenvensters vertonen kruiskozijnen.

Linkerdwarsvleugel van vijf traveeën in dezelfde stijl, aan straatkant trapgevel (negen treden en topstuk) gedateerd 1671.

Rechterdwarsvleugel bestaande uit kleinere eenlaagse dienstgebouwtjes, daterend van de restauratie.

Interieur. L-vormige gang overkluisd met gedrukt barokgewelf in stuc, in sluitsteen gedateerd 1685, gordelbogen rustend op zandstenen barokconsoles (gerestaureerd). Kamers op benedenverdieping met bewaarde schouwen: muur van de stookplaats bekleed met Delftse tegeltjes en overkluisd met gelijkaardige gewelven. Zaal op de bovenverdieping thans ingenomen door de rederijkerskamer "De Fonteyne", ingericht in neorenaissancestijl.