Elektriciteitscabine ontworpen door J.A. De Bondt

Beschrijving

In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. Drie jaar later krijgen de private maatschappijen A.E.G. en Union Electrique de opdracht een elektrische centrale op te trekken in de Bomastraat. In 1911 verrijst op Kattenberg een eerste hulpstation. In het begin van de jaren 1930 kende de Gentse Elektriciteitsdienst een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitscabines en onderstations op te trekken. Zij verkiezen daarvoor een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. In die jaren worden door De Bondt het burelencomplex en klein onderstation in de Bomastraat opgetrokken, onderstations van de Jan Van Stopenberghestraat, Kattenberg, Gebroeders De Smetstraat evenals kleine kabines op het Fonteyneplein en Godshuizenlaan

Bakstenen hoekpand, toegeschreven aan architect De Bondt, bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak. Beide bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een doorlopende, uitspringende, bovendorpel welke de ramen en deuren visueel met elkaar verbindt. De bovenverdieping wordt gekenmerkt door het terugwijken van de gevel ter hoogte van de linker buur. Daardoor ontstaat een open ruimte waar het opschrift 'alles electrisch' in pleisterwerk en baksteen verwerkt staat. De afgeronde zijde en de gevel werden opengewerkt door een glazen wand. Wederom zijn boven en onderdorpel van het rechte raam geaccentueerd. De gevel wordt aan het dak afgesloten met de typische De Bondt-muurpannen. Het pand verraadt alle kenmerken van De Bondt.

• DEMEY A. en POULAIN N. 1994: Jan-Albert De Bondt architect, Gent.
  • DUJARDIN F. 1993-1994: J.A. De Bondt (1888-1969) Monografie over een architect en zijn werk, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Gent.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002289, Onderstations en elektriciteitscabine.