erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
200930
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200930

Juridische gevolgen

Beschrijving

De pastorie werd samen met de kerk opgetrokken in 1902 door architect Jules Goethals naar zijn ontwerp uit 1899. Naar stijl en materiaalgebruik getuigen beide panden van de late neogotiek.

De parochie is eveneens bekend als de wijk Mijlbeek. Deze wijk werd op het einde van de 19de eeuw uitgebouwd op de rechteroever van de Dender.

De pastorie is een rijhuis van vier ongelijke traveeën, twee bouwlagen en een daklaag. De eerste travee is voorzien van een dakvenster, de tweede van een dakkapel en de vierde wordt geaccentueerd door een topgevel. De kruisramen zijn gevat in Brugse traveeën. Dankzij de combinatie van gele en rode baksteen en natuursteen heeft de gevel een zeer levendig uitzicht. Achteraan werd de woning uitgebreid met een veranda.

De interieurindeling bleef intact bewaard. Hoewel niet meteen duidelijk, is de basisstructuur nog steeds deze van het dubbelhuis. De interieuraankleding heeft alle kenmerken van omstreeks 1900 behouden. De bovenverdieping herbergt nog fraaie marmeren schouwen en een interessante houten archiefkast uit de jaren 1940. Op de zolderverdieping is het vermoedelijk oorspronkelijk behangpapier met decoratieve banden bewaard gebleven.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002213, Pastorieën in het kanton Aalst.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Pastorietuin

De ruime pastorietuin loopt verder achter de aanpalende huizen. De tuin is ingericht als siertuin met een centraal gazon, omgeven door een struiken- en bomenrand.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.