Modernistische stadswoning

Beschrijving

Eenvoudig enkelhuis van twee bouwlagen onder een gebogen dak (mechanische pannen), daterend uit de jaren 1930. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode, meer bepaald de expressionistische baksteenarchitectuur.

Bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint, sterk uitkragende houten kroonlijst. Dieperliggende rechthoekige deur, eenvoudige geschilderde houten deur met geometrisch traliewerk. Twee ramen op het gelijkvloers met driedelige bovenlichten waarin glas in lood. Op de verdieping uitspringend breed raam en centraal deurvenster, gevat in een uitspringend en in lichtere baksteen uitgevoerd gevelvlak met centraal halfrond bakstenen balkonnetje. Houten bloembakken op houten consoles onder de ramen van de eerste verdieping.

Behouden interieurindeling op gelijkvloers en verdieping.

• CAPITEYN A. e.a. s.d.: Catalogus tentoonstelling "Interbellum in Gent 1919-1939", Stad Gent.
  • DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
  • DEMEY A. 1983: Het land van Waas. Tien eeuwen bouwkunst, Koninklijke oudheidkundige kring van het land van Waas, deel 18, s.l.
  • DEMEY A. & CHARLIER G. 1988: Sint-Niklaas aan het woord, Brugge.
  • DEMEY A. 1998: Art deco in Sint-Niklaas, Gent.
  • DEMEY A., DUBOIS M., LAPORTE D. & POULAIN N. 1993: Jonge bouwkunst in Vlaanderen, Gent.
  • KLINCKAERT H. 1986-1987: Drie Art Deco wijken te Sint-Niklaas, onuitgegeven eindverhandeling 5de jaar architectuur, Hoger Architectuur Instituut Sint Lucas Gent.
  • MEGANCK L. 1995: Bijdrage tot de methodologie van het onderzoek van Interbellumarchitectuur, Gentse bijdragen tot de kunstgeschiedenis en oudheidkunde, deel XXX, Gent.
  • POULAIN N. e.a. 1980: Catalogus tentoonstelling Art Deco - Sint-Niklaas 11 mei - 7 september 1980, s.l.
  • VAN EYCK L. 1992-1993: De architectenfamilie Waterschoot te Sint-Niklaas, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002188, Mgr. Stillemansstraat
Auteurs: Matthijs, Paul