Stadswoning in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Eenvoudig enkelhuis, uit 1935, van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Bakstenen gebouw op kleine hardstenen plint, eerste bouwlaag bezet met zwart geglazuurde tegels. Op het gelijkvloers smalle linkertravee met verdiepte rechthoekige deur en rechts een driedelig rechthoekig raam. Uitspringende bakstenen rechthoekige erker op de verdiepingen, doorlopend tot aan de dakrand. Aansluitend bakstenen balkon met buisleuning op de eerste verdieping. Hoog rechthoekig raam en balkondeur bij de eerste verdieping. Ovaal raam bij de derde bouwlaag. Metalen schrijnwerk, originele houten deur.

Traditioneel grondplan met links een gang met traphal en originele houten trap, en rechts twee ineenlopende kamers. De vloeren en de aankleding van de twee kamers werden gewijzigd. Behouden vierdelige deur die vroeger uitgaf op de tuin, maar nu op een aangebouwde veranda. In de voorkamer plafond met verdiept rond middengedeelte, voor indirecte verlichting. Behouden kleine halkast, brievenbus en tellerkast, naast de voordeur. Op de verdiepingen is de indeling ongewijzigd bewaard gebleven. De parketvloer op de eerste verdieping is eveneens behouden, alsook de ingemaakte kasten in de erker op de tweede verdieping. De originele binnendeuren met hun sluitwerk bleven behouden.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern archief 3737/7592.
  • CAPITEYN A. e.a. s.d.: Catalogus tentoonstelling "Interbellum in Gent 1919-1939", Stad Gent.
  • DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
  • DEMEY A. 1983: Het land van Waas. Tien eeuwen bouwkunst, Koninklijke oudheidkundige kring van het land van Waas, deel 18, s.l.
  • DEMEY A. & CHARLIER G. 1988: Sint-Niklaas aan het woord, Brugge.
  • DEMEY A. 1998: Art deco in Sint-Niklaas, Gent.
  • DEMEY A., DUBOIS M., LAPORTE D. & POULAIN N. 1993: Jonge bouwkunst in Vlaanderen, Gent.
  • KLINCKAERT H. 1986-1987: Drie Art Deco wijken te Sint-Niklaas, onuitgegeven eindverhandeling 5de jaar architectuur, Hoger Architectuur Instituut Sint Lucas Gent.
  • MEGANCK L. 1995: Bijdrage tot de methodologie van het onderzoek van Interbellumarchitectuur, Gentse bijdragen tot de kunstgeschiedenis en oudheidkunde, deel XXX, Gent.
  • POULAIN N. e.a. 1980: Catalogus tentoonstelling Art Deco - Sint-Niklaas 11 mei - 7 september 1980, s.l.
  • VAN EYCK L. 1992-1993: De architectenfamilie Waterschoot te Sint-Niklaas, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002188, Mgr. Stillemansstraat
Auteurs: Matthijs, Paul