Kasseiweg Houtenmolenwegel

• is aangeduid als beschermd monument Kasseiweg Houtenmolenwegel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Munte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasseiweg Asselkouter

Beschrijving

De gekasseide weg is een deel van een langere rechtlijnige straat die noordoostwaarts richting Moortsele leidt en is gelegen op de Asselkouter. Het gekasseide deel behoort tot het deel van deze kouterweg tussen Ruspoel en Hundelgemsesteenweg. Dit wegtracé is al weergegeven op de kaart van Munte van 1565. Op meerdere historische kaarten, van eind 16de eeuw tot op de Poppkaart (tweede helft 19de eeuw) is als vroegere straatnaam voor deze weg die de kouterrug volgt "den Pont wegh" aangegeven. Blijkens voornoemde cartografische bronnen was deze Pontweg een lokale verbindingsweg tussen twee belangrijke middeleeuwse wegen: enerzijds de heerweg van Gent naar Oudenaarde (thans Hundelgemsesteenweg) en een afsplitsing ervan anderzijds, de neder-heerweg van Gent naar Geraardsbergen die via Moortsele loopt. De huidige benaming is ontleend aan de kouter waarover deze weg leidt. De kasseiweg heeft bij het kruispunt aan de Ruspoel een holle wegstructuur.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002139, Dorpskern Munte.
Auteurs: Verbeeck, Mieke