erfgoedobject

Grenspaal uit 1770

bouwkundig element
ID
200890
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200890

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal uit 1770
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Grenspaal uit 1770
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal Overslagdijk
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ter beslechting van een geschil gerezen in 1754 tussen de magistraat van het Ambacht van Assenede en de magistraat van het Ambacht van Axel betreffende de grenzen van hun jurisdictie in de wijk Overslag tussen de Sint-Elooipolder (West) en de Zoute Vaart (Oost), werd op 13 juli 1768 een conventie getekend te Gent. Volgens deze conventie werd overeengekomen veertien grenspalen op te stellen te Overslag die de grens zouden vastleggen tussen de Republiek der Zeven provinciën of de Noordelijke Nederlanden en de Oostenrijkse of Zuidelijke Nederlanden. In 1770 werden de palen geplaatst.

Deze zogenaamde "Oostenrijkse" grenspalen zijn elegante vierkante arduinen palen die lichtjes versmallen naar boven toe en bovenaan eindigen op een afgeknotte geprofileerde top. De zijde gericht naar Nederland draagt in reliëf een ovaal medaillon met daarop een gekroonde klauwende staande Nederlandse leeuw met als symbool van Eendracht een naar omlaag gerichte linkerklauw met een bundel van zeven samengebonden pijlen en in de naar boven gerichte rechterklauw als symbool van Recht een krom zwaard. Daaronder staat de inscriptie "Haar Hoog Mogende". Op de tegenovergestelde zijde van de grenspaal of aan de Belgische zijde komt in reliëf een ovaal medaillon voor met een Oostenrijkse “dubbele” arend met gespleten hals en dubbele kop, de ene kop naar links gewend, de andere naar rechts: de vleugels zijn uitgespreid en naar boven gericht; boven de gespleten hals komt een keizerlijke kroon voor die een wereldbol met kruis draagt. Onder het medaillon staat de inscriptie "OOSTENRYK".


Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000908, grenspalen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grenspaal uit 1770 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200890 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.