Grenspaal anno 1720

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal anno 1720

• is aangeduid als beschermd monument Grenspaal anno 1720

Beschrijving

In de dorpskom (Kerkstraat) ten noordoosten achter de Heilige Kruisparochie staan heden in een plantsoentje twee arduinen grensstenen uit de Oostenrijkse Periode. Deze zogenaamde Oostenrijkse grenspalen dateren van circa 1720 en duiden de grens aan tussen de Republiek der Zeven provinciën en de Oostenrijkse of Zuidelijke Nederlanden. Deze palen staan niet meer op hun oorspronkelijke plaats. Eertijds stonden de palen aan de rijksgrens met het opschrift "Staeten Bodem" naar de huidige Nederlandse zijde gericht. De andere zijde vermeldt: "’s Keyzers ’s Conings Bodem". Vier dergelijke palen duiden de limietscheiding aan door de "Wilde Landen" tussen Hulster Ambacht en Stekene op een kaart van 1722.

Bron: Beschermingsdossier DO000908