Kiosk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kiosk

• is aangeduid als beschermd monument Kiosk

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Walburg

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteeldomein Walburg

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Walburgkasteel

Beschrijving

De naar het stadspark overgeplaatste muziekkiosk van Sint-Niklaas is een bijzonder sierlijke gietijzeren constructie in eclectische stijl, met Moorse inslag in de hoefijzerbogen en neogotische invloed in de met vierlobben en visblazen opengewerkte panelen. Hij is de enige in zijn soort die nog bestaat.

Via de Mechelse stadsarchitect, François Jean Bouwens, kwam het stadsbestuur in contact met de kunstgieterij van August Van Aerschot uit Herentals. Op 29 april 1859 werd met de firma een contract gesloten voor de levering van een gietijzeren kiosk naar het model van die in Mechelen. François Jean Bouwens werd bovendien als leidend architect aangeduid. De stadsarchitect van Sint-Niklaas Jan De Somme-Servais werd ingeschakeld voor de bouw van de onderbouw met kelder.

De onderbouw werd volledig in blauwe steen van Feluy in Henegouwen uitgevoerd. De kap, die oorspronkelijk in hout was voorzien werd op aandringen van de gieterij Van Aerschot, in ijzer gemaakt en bedekt met zink. Uiteindelijk werd de kiosk ter plekke gemonteerd in een wandelpark, genaamd De Warande, aan de Grote Markt, tijdens de maanden april en mei 1860.

Eind 1966 werd de kiosk afgebroken voor de bouw van een autobusstation. In 1983-84 werd de kiosk gerestaureerd en gereconstrueerd in het stadspark (Romain De Vidtspark), in de onmiddellijke nabijheid van het kasteel Walburg. Op 6 april 1984 was de kiosk klaar.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000837, Kiosk
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig