Fontein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fontein

• is aangeduid als beschermd monument Fontein

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Als tegenhanger van de Koninklijke Fontein op de Markt kreeg de Pamelewijk, op de rechteroever van de Schelde, in 1716 eveneens een openbare waterbedeling. Deze kwam op het Spei, bij het toenmalig stuwsysteem van de Schelde bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en droeg de volksnaam Pierlepyn.

De in 1778 grondig vernieuwde constructie werd in 1852 vervangen door een veel grotere fontein (architect Charles Vanderstraeten), toegewijd aan de nagedachtenis van koningin Louise-Marie d’Orléans. De hardstenen fontein is direct geïnspireerd op de fonteinen van de Place de la Concorde te Parijs maar heeft veel kleinere afmetingen.

Het hoofdbekken is achthoekig; de twee andere zijn rond en worden met schelpmotieven bekleed. Het water spuit in het eerste bekken uit de muil van vier dolfijnen die door tritonen stevig omklemd worden. Het tweede bekken rust op een achtkantige steun die met paneelwerk bekleed is en de toewijdingstekst draagt. Het derde bekken wordt gedragen door vier vrouwenfiguren. Alle beelden zijn in gietijzer. Oorspronkelijk diende bovenaan de koningin voorgesteld te worden maar dit beeld werd nooit gerealiseerd.

Bron: Beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten en landschappen in Oost-Vlaanderen, arrondissementen Aalst en Oudenaarde; Gent, 1991, p. 196.