Sleutelbrug

• is aangeduid als beschermd monument Sleutelbrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sleutelbrug

De Sleutelbrug verbindt de Wulfhage- met de Beenhouwersstraat en loopt over de Speelmansrei.

De oudste vermelding van de brug dateert van 1285, zogenaamd als Dudzelebrug. Het was toen een houten brug, die in 1318 voor het eerst wordt versteend. De huidige brug is opgetrokken in 1331. In de loop van de vijftiende eeuw werd op de hoek van de brug brouwerij "De Sleutel" gebouwd, vanwaar vanaf dan de naam van de brug is afgeleid.

De nagenoeg vlakke Sleutelbrug is een verankerde, drieledige boogbrug. Het parement bestaat uit baksteen afgewisseld met rijen Doornikse steen, afgedekt met een dekblad van arduin. De middensteunen tussen de boogopeningen zijn van zandsteen. Aan de kant van de Beenhouwersstraat heeft de brug aan weerszijden een tromp. Aan de oostkant van de Wulfhagestraat leidt een lange, stenen trap naar het water. Het wegdek van de brug is geasfalteerd.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, Stad Brugge. Oudste kern, Brugge, 1999, p. 478.
  • GEVAERT H., Bruggen in de Brugse binnenstad, Brugge, 1998, p. 24.