Huis de Pluim

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis de Pluim

• is aangeduid als beschermd monument Huis de Pluim

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevelwand Begijnengracht

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Begijnengracht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis de Pluim, anno 1627

Beschrijving

Zogenaamde "Huis de Pluim". Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met centraal dakvenster, opgevat als halsgevel en gedateerd "anno 1627". Verankerde, bepleisterde en beschilderde barokke voorgevel, horizontaal geleed door een geprofileerde puilijst en cordon onder de onderbroken kroonlijst. Begane grond met rechthoekige deur en vensters en in het laatste kwart van de 18de eeuw toegevoegde arduinen poortomlijsting: brede korfboog met geprofileerd kwarthol beloop op neuten, met voluutvormige sluitsteen onder een gebogen druiplijst en met rankwerk in de zwikken. Deur vervangen door winkelpui. Gekoppelde rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting met oren op de uiterste hoeken.

Ovale cartouches met pluim, gevat in rankwerk met bekronend puttohoofdje op de brede zijpenanten. Lamberkijnen met hoofdje en jaartal op de borstwering van de twee hoger oplopende middentraveeën, in halsgevelvorm onder een bekronend pseudofronton op voluutvormige vleugelstukken en voorzien van een blinde oculus.