erfgoedobject

Begijnenhuis Heilige Walburga

bouwkundig element
ID
200778
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200778

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige begijnenwoning zogenaamd Heilige Walburga. Oorspronkelijk een dubbele woning, circa 1637-1638 opgericht in opdracht van het begijnhofbestuur samen met de aanpalende woningen door meester metser Marten Marien en timmerman Abraham Van Calendries. Tussen 1855 en 1877 was het de kantschool van het begijnhof. Na de openbare verkoop van 1926 gesplitst in twee woningen.

Oorspronkelijke dubbelwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen zadeldak met twee dakvensters met tuitgeveltje.

Huidig nummer 38 met twee traveeën heeft een gewitte voorgevel met aangepaste deur rechts en benedenvenster en behouden kruiskozijn op de bovenverdieping. Nummer 40 met drie traveeën heeft een bakstenen parement met nieuwe deur en vensters op de begane grond en een oorspronkelijk klooster- en kruiskozijn op de bovenverdieping.

  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • STROOBANTS A. 2006: Gids voor het Sint-Alexiusbegijnhof en het Begijnhofmuseum van Dendermonde, Dendermonde, 59.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhoflaan

  • Is deel van
    Sint-Alexiusbegijnhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenhuis Heilige Walburga [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200778 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.