Fontein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fontein

• is aangeduid als beschermd monument Fontein

Beschrijving

Arduinen fontein, opgericht in 1780-81, waarbij het water van de Sint-Amandusbron vanuit de Sint-Amanduswijk in buizen naar het gemeenteplein geleid werd. Heden nog steeds functioneel.

Fontein uitgevoerd naar ontwerp van Louis-Joseph Montoyer in de vorm van een rechthoekig arduinen blok met uitspringende panelen, kroonlijst en bekronende siervaas, geplaatst op een perron van drie traveeën, vooraan met rechthoekige waterbak en bronzen sproeier in de vorm van een vis in het midden van een rosas. Zijkanten met bovenaan een medaillon met S.P.Q.G. (de Senaat en het volk van Gavere). Achterkant met centrale rosas en jaartal 1781.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke