Havenkranen 15 en 22

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Havenkranen 15 en 22

• is aangeduid als beschermd monument Voorhaven: havenkranen 15 en 22

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tolhuis en Voorhaven

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Tolhuis en Voorhaven

Beschrijving

Aan de kaaizijde bevonden zich aanvankelijk volgende kranen: portiekkranen en grote vaste kranen die alle werkten op hydraulische kracht voortgebracht door een stoommachine van 100 pk van het systeem Compound ondergebracht in een machinezaal aan de overkant van de Voorhavenlaan tussen de Oslostraat en de Liverpoolstraat (verdwenen). Van deze kranen blijven er nog twee over (nummers 15 en 22): "Le Titan Aversois s.a. Hoboken" - 2.500 kilogram; halfportaaltype; geklinknagelde ijzeren constructie met houten cabine; giek: vakwerkbouw; aandrijving via tandwiel op rail ter hoogte van de eerste verdieping loods 20.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingdossier DO002007, Voorhaven en Tolhuis
Auteurs: De Schepper, Jo

Aanvullende informatie

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de kranen niet hydraulisch zijn. Er hebben nooit hydraulische kranen aan de Voorhaven gestaan. In archieven zijn wel documenten te vinden waarin alle aandrijfsystemen werden overwogen. De eerste kranen waren Appleby stoomkranen. Rond 1888 bedienden minsten zes stoomkranen van twee ton, aangekocht bij de Appleby-Brothers in het Londense, East Greenwicht, de katoenloodsen aan de Voorhaven. Vanaf 1904 kwamen er elektrische kranen in omloop. Gent koos al bijzonder vroeg voor een omschakeling naar elektriciteit en kocht in 1905 25 elektrische kranen aan die vanaf 1910 de stoomkranen vervingen. Hierdoor konden er grotere en zwaardere stukken worden gelicht, maar deze waren ook sneller in gebruik. De twee resterende halfportaalkranen (nummers 15 en 22) maken dus deel uit van die lichting en zijn vervaardigd bij Le Titan Anversois.

• Archief Gent, Werken aan stadsgebouwen, MA_F_0163.
  • Informatie verkregen van Kathleen Moermans en Cyril Carton (februari 2023).