erfgoedobject

Calvarieberg

bouwkundig element
ID
200713
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200713

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvarieberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Calvarieberg
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Calvarieberg op een laat-barok voetstuk met smeedijzeren lichtarm en lantaarn, in 1736 opgericht op de verdwenen Katelijnebrug over de vest. Het Christusbeeld dateert uit deze periode, Maria en Johannes zijn van de hand van Jan Engelbert Pompe respectievelijk uit 1776 en 1782 (gesigneerd en gedateerd). In 1797-98 werd de beeldengroep neergehaald, in 1815 teruggeplaatst en in 1859 door Jos Geefs gerestaureerd. De Stad Antwerpen liet de beelden in 1996-1997 restaureren door Sander Peters.

Het drieledige, in grijs en wit geschilderde voetstuk, waarschijnlijk uit hardsteen, rust op een geprofileerde plint. De centrale, gebuikte sokkel versierd met voluten, een schelpornament en guirlandes voor het Christusbeeld, wordt geflankeerd door voluutvormige klauwstukken, en twee rechte sokkels voor Maria en Johannes. Sokkels en klauwstukken zijn versierd met spiegels. Deze van de centrale sokkel draagt een geschilderde chronogram waarvan het laatste gedeelte verdwenen is: "a VobIs/ VICInIs/ DeI/ aMabItUr/ CrUX [effIgIeM ChrIstI/ ConCorDes InnoVarUnt]". De beelden zijn uitgevoerd in natuursteen, en afgewerkt met een monochrome beschildering in natuursteenkleur.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Calvarieberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200713 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.