Bethleem Farm East Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen in de velden nabij de hoeve Rijselstraat 45, op ongeveer één kilometer ten zuidoosten van Mesen, op ongeveer 400 meter ten noordoosten van Bethleem Farm West Cemetery, tegen de flank van de heuvelrug van Mesen. De begraafplaats is te bereiken via een aarden veldweg en een 200 meter lang graspad.

De begraafplaats iets ten noordoosten van ‘Bethleem Farm’ (Rijselstraat 45) werd aangelegd door Australische eenheden, nadat de 3de Australische divisie de boerderij kon veroveren tijdens de Mijnenslag op 7 juni 1917. De meeste doden kwamen om ten gevolge van de gevechten op 8 en 10 juni. Ook in september 1917 werd de begraafplaats nog gebruikt.

Bethleem Farm East Cemetery is de kleinste Britse militaire begraafplaats: er liggen 44 doden begraven, waarvan één dode uit het Verenigd Koninkrijk en 43 Australiërs (waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden). Voor één Australiër, waarvan aangenomen wordt dat hij zich onder de onbekenden bevindt, werd een ‘special memorial’ opgericht.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith.

Kleine begraafplaats met L-vormig grondplan en een oppervlakte van ongeveer 340m². De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, waarin bloembakken verwerkt zijn. Bij de toegang, dat wordt afgesloten met een smeedijzeren hek en waar te lezen staat ‘Bethleem Farm East Cemetery 1917’, bevinden zich de drie landplaten. Centraal staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1), geflankeerd door twee haagbeuken. In de noordoostelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.

• SCOTT M. 1992: The Ypres A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002410, Britse militaire begraafplaatsen in de gemeente Mesen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore