erfgoedobject

Vakwerkschuur met hekwerk

bouwkundig element
ID
200656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200656

Juridische gevolgen

Beschrijving

De schuur verschijnt op de kadastrale mutatieschets van 1855 en vervangt een kleiner volume. Ten laatste in 1987 zijn er verscheidene aanbouwsels gezet tegen de achtergevel en de rechterzijgevel van de schuur.

Het hekwerk met pijlers, links van de schuur, behoort tot een dreef die op de Ferrariskaart (1771-77) is aangeduid.

De vakwerkschuur is een dienstgebouw behorende tot de kasteelhoeve van het kasteel van Printhagen, aan de overzijde van de Printhagendreef. Het betreft een dwarsschuur van vijf traveeën (6 gebintstijlen en ankerbalkgebinten, met tussenstijlschoren uitgezonderd in de 3de travee) onder zadeldak met Vlaamse pannen (jaartal 1907 in het dakvlak); met stijl- en regelwerk met authentieke bakstenen vullingen en een pannen beschieting aan beide zijgevels. Links van de dwarsschuur staat een stal onder zadeldak (beschermd). Tussen deze beide dienstgebouwen staan twee vierkante hekpijlers met geprofileerde afdeksteen in maaslandse kalksteen, waartussen een eenvoudig smeedijzeren hek. Het hek is een restant van een oude dreef, die dwars op de Printhagendreef uitkomt.


Bron: Beschermingdossier DL002435
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Printhagen

  • Is deel van
    Printhagendreef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vakwerkschuur met hekwerk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.