• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Wortel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijksweldadigheidskolonie Wortel

Beschrijving

Grootschalig landbouwbedrijf opgebouwd rondom een immens erf met centraal grasplein, beplant met jonge (naald)bomen en afgeboord door een verharde (beton) omloop.

De gebouwen aan de noord-, west- en zuidzijden die schuren, stallingen, herstel- en opslagplaatsen en burelen groeperen en de meer noordwaarts gelegen wagenbergplaats (nok parallel aan de straat) dateren uit de periode 1880-1898; exterieur en interieur kenden evenwel enkele aanpassingen.

De aanpalende woning op de zuidwesthoek van het complex werd na bombardementen van 1944 heropgebouwd in 1952, de voormalige oostvleugel met varkensstal is inmiddels afgebroken, en ten oosten en ten noorden zijn respectievelijk recentere stallingen en loodsen bijgebouwd. De lijstgevels worden aan de erfzijde sporadisch onderbroken door licht uitspringende puntgeveltjes met laadvensters. Rechthoekige, segment- en korfbogige muuropeningen; aangepaste stalvensters.

Langgestrekte wagenbergplaats onder mank zadeldak (golfplaten); bakstenen muren, horizontale planken beschieting voor de zijgevels; houten gebinten met ijzeren trekkers.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle