Landlopersbegraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landlopersbegraafplaats

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Merksplas Kolonie

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Merksplas

Beschrijving

In oorsprong met een geometrisch aangelegde structuur, zie de resterende dreefjes van naaldbomen. Toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers waartussen ijzeren poort. Bewaarde grafkruisen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Landlopersbegraafplaats van Merksplas-Kolonie met een deelperceel tussen de Kapelstraat en de Calvarieberg dat in 1900 is aangelegd en als dodenakker in gebruik werd genomen op het eind van de Eerste Wereldoorlog, ten gevolge van grote sterfte door Spaanse griep. Begraafplaats met 1087 begravenen, zogenaamde 'zinnelozen', door de bezetter vanuit West-Vlaanderen, Noord-Frankrijk en elders naar Merksplas overgebracht om hun instellingen als kazernes te kunnen gebruiken. Heden verdwenen kruisjes. Uitbreiding met vierkant perk aan oostzijde van de Steenweg op Wortel, zogenaamd Pestkerkhof, in gebruik genomen vanaf mei 1918, waar een vijfhonderdtal mensen begraven zijn. De begraafplaats is gerestaureerd in 2010.
  • GOVAERTS K. 2013: Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens, Baarle-Hertog-Nassau, Baarle-Hertog-Nassau, 327-331.