erfgoedobject

School Merksplas Kolonie

bouwkundig element
ID
200617
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200617

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige lagere school voor kinderen van het personeel van Merksplas Kolonie, centraal gelegen binnenin het wijkje van de Kapelstraat-Steenweg op Rijkevorsel-Kweekstraat-Beukendreef; bereikbaar via een smal omhaagd voetpad tussen de Steenweg op Rijkevorsel en de Beukendreef.

Onderkelderde klassenvleugel van zes traveeën en één bouwlaag met drie klassen onder schilddak (nok parallel aan het pad, mechanische pannen); voorgevel geritmeerd door steunberen, achtergevel met een gevelbrede uitbouw onder afgewolfd dak (vestiaire); ten zuiden een aanpalende vierkante toren onder afgeknotte leien spits met smeedijzeren topversiering; ten noorden een aanpalende inkomtravee onder plat dak; links en rechts een ijzeren hek met dito poort.

Ommuurde speelplaats met achteraan nog een klassenvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag met twee klassen onder schilddak (nok parallel aan het pad, mechanische pannen) met annex; opzij aparte gemakken en urinoirs onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Een bakstenen scheidingsmuur deelt de speelplaats in twee met aan weerskanten een gaanderij onder lessenaarsdak op gietijzeren kolommen. Gevarieerde segmentbogige muuropeningen. Voornamelijk het interieur verkeert in een zeer bouwvallige toestand.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Arduinen gedenkplaat met namen van oud-leerlingen die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog, aan huidige toegang van voormalig schoolgebouw.
  • Heemkundige Kring Marcblas.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Merksplas Kolonie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: School Merksplas Kolonie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200617 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.