Elektrische centrale

Beschrijving

Sedert aanvang der exploitatie wordt elektrische energie geproduceerd door aanwending van de opgehaalde steenkool. Het ketelhuis (drie delen: Cockerill (hoogbouw), Brouhon en Bailly-Mathot), voornamelijk opgetrokken in metaalvakwerk, betonskelet en baksteenmetselwerk, kreeg zijn kenmerkende noordgevel omstreeks 1928, en omsluit de elektrische centrale (uitgebouwd vanaf 1919).

Ten westen van deze eenheid; magazijn poederkolen II (1922), in 1975 verbouwd tot centrum voor beroepsvorming; sloping aangevat einde 1978. Interessante verwerking van baksteenarchitectuur (gevels), met interne dragende metaalstructuur en gebint; aan de noordelijke gevel twee plezierige erkers in metaalvakwerk, met muurvlakken in baksteenmetselwerk en beplanking, en rustend op metalen consoles.

Ook voor de nieuwe pulverisatiefabriek (zuiver functionele blokarchitectuur, van baksteen en beton, circa 1950?) is de sloping aangevat.

Aanvullende informatie

Van de in de inventaristekst vermelde mijngebouwen, is enkel de voormalige elektrische centrale bewaard. In dit gebouw bevinden zich nog de oude schakel- en controlepanelen.