Ventilatiegebouw I

Beschrijving

Ten noordwesten en ten westen van schacht II: ventilatorgebouwen. Deze bezitten een opvallend functioneel-esthetische verwerking van het technische programma, waarbij de bakstenen gevels met betonelementen onder meer de toegangsbuizen tot de ondergrond en de vierkante ventilatieschouwen tot hun recht laten komen. Het aaneengesloten stel van twee ventilatorgebouwen ten westen van schacht II werd deels in 1923-'24 opgetrokken (noordelijk gedeelte), deels in 1929-'30 (zuidelijk volume). De afzonderlijke ventilatorgebouwen III en IV, ten noordwesten van schacht II (deels verscholen achter de sanitaire installaties) werden in 1940-'41 opgetrokken en kopieerden de stijlkenmerken van hun voorlopers.

Aanvullende informatie

Enkel ventilatiegebouw I, dat zich ten westen van schacht II bevindt, is bewaard. Ventilatorgebouwen III en IV, ten noordwesten van de schacht, werden gesloopt.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990 en 2000-2003, Thor Park, Genk [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 oktober 2022).