Werkhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Werkhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Beringen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Steenkoolmijn van Beringen

Beschrijving

Huidige werkhuizen opgetrokken vanaf 1920. De centrale werkhuizen bezitten originele uitwerking van gewapend betonnen raekemspanten op gewapend betonnen skelet (Hennebiquesysteem), naar ontwerp van eigen studiebureel (G. Davaine ?), 1920. Gevelvlakken ingevuld door middel van betonblokken- en baksteenmetselwerk. Hetzelfde ontwerp werd later overgenomen voor andere werkhuizen, onder meer de herstellingswerkplaats voor locomotieven (1921) en de westelijke vleugel der magazijnen (1947?). Betonuitvoeringen onder meer door de firma Gelpkens en Vanonkelen, Tienen.
De oudste delen der magazijnen (oostelijk deel, circa 1920) werden echter uitgevoerd in metaalvakwerk.