Schachten, schachttorens en ophaalgebouwen

Beschrijving

Beide schachten hebben een nuttige doormeter van 6 m, en zijn bekleed met de originele gietijzeren bekuiping tot op 650 m, en daaronder met beton. De exploitatie geschiedt op een enkele verdieping tussen de niveaus 727 en 789 m.

Schachttorens opgetrokken vanaf 1919, ter vervanging van de houten afdiepingstorens. Oudste schachttoren boven schacht II (omwille van tegenslagen in schacht b: open metalen vakwerkbouw op vier betonnen steunpunten, via gietstalen schoenen; opgetrokken naar ontwerp van Ir. L. Lemaire, Luik, 31.07.1919, en uitgevoerd door de S.A. du Nord de Liège; de ijzers der benen werden omstreeks de jaren 1950 in beton gegoten, als bescherming tegen roest. Schachttoren I opgetrokken in open metalen vakwerkbouw, doch met een afwijkende constructie, met onder meer lichter uitgevoerde benen (twee enkelgekruiste samengestelde vakwerkliggers gekoppeld door vlakke grondplaten); ontwerp en uitvoering door DEMAG, Duisburg, 1926-1928.

Per schachttoren twee ophaalgebouwen van één en een halve bouwlaag: baksteenbouw op plint van breuksteen ("petit granit"), onder zadeldaken.