Steegbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie steegbeluiken

Beschrijving

De overzijde van de Stokerijstraat en het verder verloop wordt voornamelijk gekenmerkt door drie in dezelfde stijl ontworpen steegbeluiken met toegang op straatbreedte met name de Cargadoorstraat en de Vizierstraat rechts en de Bandelierstraat bij het einde van de straat links, daterend van 1882 en 1883. Ze omvatten sobere bakstenen hoekhuizen met afgesnuite travee in de Stokerijstraat (nummers 6-8, 10-16, 18, 53-55, 57-59). Drie bouwlagen hoog, onder afgewolfd dak (pannen) geritmeerd door getoogde vensters met arduinen lekdrempels en afgelijnd door een baksteenfries onder de kroonlijst op klosjes. Gemarkeerde deuren onder gebogen druiplijst bij nummers 6, 12 en 14. De beluiken vormen telkens een doodlopend geplaveid straatje, doorlopend genummerd van 1 tot 12, afgesloten door twee huisjes. Gelijkaardige bakstenen arbeidershuisjes met twee en een halve bouwlaag en twee traveeën geritmeerd door blinde bakstenen risalieten boven de deur. Identieke omlopende baksteenfries onder de kroonlijst.

Aanvullende informatie

De twee steegbeluiken in het begin van de Stokerijstraat aan de rechterkant, namelijk de vroegere Cargadoorstraat en de Vizierstraat (voorheen gelegen tussen de huidige nummers 2 en 22), werden al vóór 2000 gesloopt.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto winter 2000-2003, Stokerijstraat, Gent [online], https://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 29 oktober 2020).