Villa Hof Ter Beuken

Beschrijving

Volgens de kadastergegevens opgericht tussen 1919 en 1930 in een eclectische stijl met cottage-invloeden. Het is een typische villa gebouwd in een landelijke parktuin, in navolging van de verkavelingsvoorschiften uit 1904 van "Les Domaines de Schootenhof".

Historiek

Van 20 oktober 1945 tot 5 mei 1952 werd het domein bewoond door Van de Put Joseph en zijn familie. Vroegere gegevens zijn zonder familienaam niet terug te vinden in de bevolkingsregisters door het ontbreken van straatregisters in de vorige tellingen.

Sinds 9 mei 1957 is het in eigendom van en bewoond door de familie De Bruyn, één van de eerste industriëlen die zich vestigden langsheen het kanaal Schoten-Dessel over Turnhout. De ertsenmaalderij De Bruyn, recent geherlokaliseerd, is nog steeds een beeldbepalende industriële site langs het kanaal.

De familie bewoonde eerst een kasteeltje in het centrum van Schoten aan de Churchilllaan (afgebroken), waarna Joannes De Bruyn, zijn echtgenote Laude Eliane en hun kinderen verhuisden naar de Priorijlaan.

Exterieur

De oorspronkelijke woning heeft een onregelmatig L-vormig grondplan. Het hoofdvolume heeft een verhoogd gelijkvloers, een eerste verdieping en een dakverdieping onder steile zadeldaken.

Dit hoofdgebouw heeft aan de voorzijde een relatief klein inkomportaal met bovenop een balkon, een erker, eveneens met balkon en overkragende bedaking met houten windveer op twee paar witstenen consoles. Aan de rechterzijgevel, met zicht op de vijver, bevindt zich een verhoogd terras dat in verbinding staat met de salons.

De muuropeningen hebben een korfboogvorm met gecementeerde sluit- en hoekstenen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen met gecementeerde speklagen. Het houten schrijnwerk is voorzien van kleinhoutverdeling in de bovenwaaiers. Het smeedwerk van trapleuningen en balustrades is sober gestileerd met gebogen en cirkelvormen.

De dakkapellen zijn, in verhouding tot de rest van de gevels, zwaarder gedecoreerd: een ovaalvormig raampje wordt geflankeerd door hoekpilasters en afgewerkt met een gebogen kroonlijst.

De linkerzijgevel heeft een verhoogde dakuitbouw met eveneens gebogen kroonlijst en een overhoeks geplaatste dienstingang. Achteraan werd een lagere vleugel bijgebouwd als uitbreiding van de dienstvertrekken. De stijl van deze latere aanbouw (jaren '50 ?) sluit aan bij de rest van de woning.

Interieur

De inkomhal met marmermozaïek wordt gedomineerd door een houten trap en haardalkoof in de traditie van de Engelse arts-and-crafts. Deze cosy corner wordt gevormd door een betegelde haard met textiel in medaillon en twee zitbanken. De trap wordt onderaan afgeschermd met een beglaasde wand waarachter de keldertrap zich bevindt. Het grote salon is eerder klassiek opgevat, met dubbele wegschuifbare deur, erker in voorzijde en een haardnis met rode en zwarte bakstenen waarin twee hoekvensters geplaatst zijn.

Tuin

De parktuin is aangelegd in een Engelse landschapsstijl met een vijver, omzoomd door beukenbomen - vandaar de naam Hof Ter Beuken - met kronkelende paden, grote rododendronmassieven, volwassen solitaire hoogstammen en boomgroepen. Er zijn twee inkompoorten tot het domein, een hoofdingang met smeedijzeren hekwerk en hoekingang met houten poort waarop een inscriptie met de naam.

• BAETENS R., Schoten, de geschiedenis van een tweeluik, Schoten, 1982, pp. 109-110.
  • S.N., Bouwen door de eeuwen heen – Inventaris van het cultuurbezit in België, deel 10n 3 (RU-Z), p. 976.
  • S.N., Vereniging van Schotenhof v.z.w. Vijftig jaar jong (1931 - 1981), uitgegeven door H. Lenière met dank aan E. Block.
  • S.N., Wijk Schotenhof, architecturale wandeling doorheen een eeuw, tekst voor de dag van het park.
  • S.N., Ontwerp Bijzonder Plan Van Aanleg Schotenhof, voorschiften en plans opgemaakt door IGEAN de gemeentelijke stedenbouwkundige– en monumentenambtenaar.
  • S.N., Beschermingsvoorstel Hof ter Beuken, opgemaakt door architect Karen Gysen, stedenbouwkundig en monumentenambtenaar, cel Ruimtelijke Ordening, Technische dienst.

Bron: Beschermingsdossier DA002412
Auteurs: Plomteux, Greet