Begijnenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Groot Begijnhof: begijnenhuis

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw met aanpassingen in de 19de eeuw.

Eenvoudige rood beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur. Inwendig is de oude 17de-eeuwse structuur en planindeling volledig bewaard. Moer- en kinderbalken met gepleisterde troggewelven. Op het gelijkvloers moerbalken met onder meer voluutvormig geprofileerde sleutels. Houten spiltrap van de verdieping naar de zolder, 19de-eeuwse trap tussen gelijkvloers en eerste verdieping.

Vloeren met rood en zwart gebakken tegels in de opkamer en de bovengelegen kamer; kelder overspannen door twee tongewelven Van de haarden zijn de schouwmantels en dele weggebroken. Opgeklampte binnendeuren.

In het bijgebouw in de tuin staat nog een restant van een oude 'gotische' open haard.

Bron: Beschermingsdossier DA002366