Begijnenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Begijnenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein Begijnhof

Beschrijving

Het gebouw maakt deel uit van een rij woningen opgericht volgens jaarankers in de kopgevel in 1692. Van deze ganse rij is alleen dit huis nog enigszins origineel.

Voorgevel en dak hebben hun oorspronkelijk uitzicht behouden: bakstenen gevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Ramen met witstenen kruisen, dorpels en bovenlateien. Zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De inwendige indeling is bewaard: spiltrap die eveneens toegang geeft tot een opkamer en verder doorloopt naar verdieping en zolder. Moer- en kinderbalklagen zijn bewaard. Op de verdieping komt in de kamer boven de ingang een zoldering met stucwerk. De haarden zijn uitgebroken en vervangen door kleinere schouwmantels.

Bron: Beschermingsdossier DA000677