Woonhuis met atelier Lode Vleeshouwers en Angèle Simonart

Beschrijving

Te Koningshof werd deze vrijstaande villa met atelier van één bouwlaag onder plat dak met witbepleisterde gevels gebouwd in drie fasen naar ontwerp van architect Julien Schillemans (1906-1943).

De opdrachtgevers waren de beeldhouwer Lode Vleeshouwers (1900-1965) en pianiste Angèle Simonart (1896-1990). Het huis met halfrond terras dateert uit 1933 en werd in 1934 uitgebreid met een kleine bergplaats. In de woonkamer van het huis is een plaats voorzien voor een vleugelpiano: de hoek met gebogen wand en rond bovenlicht.

Afzonderlijk in de tuin werd in 1936 een atelier gebouwd dat met het huis alleen verbonden is door een overdekte gaanderij. Dit gebouw bestaat uit een bureauruimte naast een dubbelhoge atelier-ruimte waarin een spiltrap naar het solarium op het platte dak van het bureau behoorde. Onder het bureau was ook nog een kelder voorzien voor het bewaren van moules en klei.

• CULOT M. & TERLINDEN F., Antoine Pompe et l’effort moderne en Belgique, Ixelles, 1969, p.154-155 (alleen de eigen woning te Brecht wordt vermeld samen met een foto van de spiltraptoren en een interieurzicht van de eigen woning te Deurne).
  • THIERS D., Schillemans, geniaal architect, onuitgegeven eindverhandeling HAIR, 1991.
  • THIERS D., Beschermingsvoorstel woning Lode Vleeshouwers door Julien Schillemans, september 1992.