erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
200470
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200470

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Eclectisch burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd in 1900 ontworpen door architect G. Rooses in opdracht van Bruno Van Aalst. G. Rooses bouwde sinds begin jaren 1890 een veeleer conventioneel, klassiek geïnspireerd oeuvre uit van voornamelijk doorsnee burgerhuizen. De woning heeft een natuurstenen lijstgevel, die volgens de neoclassicistische standaarden is ingedeeld, maar door de decoratie uit de Egyptische stijl en uit de art nouveau, krijgt de gevel haar eclectisch, origineel karakter.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De witte natuurstenen gevel heeft een hoge plint in blauwe hardsteen en een overkragende houten kroonlijst. Horizontale markering door gekorniste doorlopende lekdrempels en puilijst. De kleurrijke tegelfries onder de kroonlijst is een element uit de art nouveau. Op de begane grond, klassieke indeling met deur en twee vensters in hardstenen omlijsting met gemarkeerde hoekstenen. Nadruk op de bel etage, met een centraal deurvenster onder een zware entablementbekroning. Daarnaast, twee rechthoekige smalle vensters met rondbogig boogveld waarin maskers en ranken, typische neo-Vlaamserenaissancistische decoraties. Op de bovenverdieping, drie gekoppelde rechthoekige vensters, in verdiepte velden en met tussenzuilen die verwijzen naar de Egyptische architectuur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1073.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200470 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.