Spoorwegbrug over de Dijle

Beschrijving

Deze spoorwegbrug van circa 1900 maakt deel uit van grootse infrastructuurwerken die de binnenstad moesten beschermen tegen de jaarlijks terugkerende wateroverlast.

Betreft goed voorbeeld van een spoorwegbrug geconstrueerd rond de eeuwwisseling, die daarenboven deel uitmaakt van een groots opgezette spoorweginfrastructuur en aldus een illustratie vormt van de wijze waarop in de bovengenoemde periode spoorwegbermen werden verhoogd.

Betreft brede bakstenen brug met segmentbogig gewelf; zijkanten voorzien van tandfries in baksteen; smeedijzeren leuningen op arduinen boordstenen; onder de brug loopt het jaagpad over een ijzeren passerelle (op geklonken ijzeren liggers en stijltjes verbonden met regelbare stangen in kruisverband) die ten aanzien van het scheepvaartverkeer door middel van enkele houten palen verdedigd wordt.

Bron: Beschermingsdossier DA002134