Hoeve in vakwerkbouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in vakwerkbouw

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve in vakwerkbouw

Beschrijving

Het primitief kadaster (circa 1835) geeft op de plaats een klein volume weer. Volgens het kadaster werd in 1864 de hoeve L-vormig uitgebreid. Omstreeks 1894 evolueerde de hoeve tot het langgestrekte type. Omstreeks 1928 volgden kleine aanpassingen aan straatzijde en werd er rechts van de oprit naar het erf een kleine vrijstaande constructie opgetrokken, die omstreeks 1950 weer verdween.

De bewaarde bouw is een langgestrekte hoeve met voorerf rechts. Vakwerkconstructie van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen, met recente aanbouw onder lessenaarsdak rechts. Het stijl- en regelwerk behield schijnbaar de originele lemen vullingen en rustend op een gecementeerde stoel. De erfzijdegevel omvat een gekoppeld deurtje en venster links, een secundaire deur rechts, en tussenliggend twee vensters. De straatgevel behield een skeletstructuur, maar de vullingen zijn door baksteenmetselwerk vervangen; de geveltop is met golfplaat beslagen.

Bron: Beschermingsdossier DL002246