erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
20031
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20031

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuizen gebouwd op de plaats van het voormalige annonciadenklooster. De zusters van de Heilige Catharina vestigden zich hier in 1624 in een gebouw dat zij kochten van de agneten en sloten aan bij de orde der annonciaden. Klooster in opbouw van 1624 tot 1631. Afgeschaft in 1783-84. Terugkeer in 1790-93. Definitieve verdrijving tijdens de Franse revolutie, gebouwen en kapel worden verkocht en grotendeels gesloopt (1798). De eigenlijke kloostergebouwen lagen op de hoek met de Stoppelstraat, rondom een vierkante kloostertuin met een kapel ter hoogte van de bocht in de Annonciadenstraat. Reeds in de 18de eeuw is het kloosterpand omgebouwd en behoort het perceel voor de kapel niet meer toe aan de kloostergemeenschap. De gebouwen aan de straatzijde werden verbouwd in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw (nummers 21-31).

Burgerhuizen van drie bouwlagen onder pannendak. Lijstgevel van zes traveeën met twee hoekrisalieten verbouwd in opdracht van architect L. Minard in 1838. Bepleisterd hoekhuis van twee en vier traveeën en gedecapeerd enkelhuis van vier traveeën. Rechthoekige vensters. Houten erkers uit begin 20stee eeuw.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1838/2929.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20031 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.