Drie linden en dorpspomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie linden en dorpspomp

• is aangeduid als beschermd monument Drie linden en dorpspomp

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Leut

Beschrijving

In Leut is het dorps- en kerkplein niet aangepast door grote stedebouwkundige of verkeerstechnische ingrepen.

De oude lindebomen markeren de plek waar tot 1795 de “Voogdgedingen” gehouden werden. Op deze jaarlijkse volksvergaderingen “Solemnelyck naer luydinge der banclocke onder de linde voor het paenhuys gehouden”, werden de wetten en costuimen in herinnering gebracht en konden de burgers zonder teveel procedurele beslommeringen recht vragen. Wellicht werden hier ook de boetelingen “Ter Kaeke” gesteld. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp.

Bron: Beschermingsdossier DL002036