Station As

Beschrijving

Het spoorwegstation inzonderheid het stationsgebouw, de seininstallatie, de seinpalen, de verlichtingspalen, de betonnen omheining.

Site met industrieel-archeologische waarde. Als enig nog overblijvend en volledig uitgerust station van de spoorwegmaatschappij "Hasselt-Maaseik" opgetrokken in 1874; volgens een sober architecturaal concept dat door de voornoemde maatschappij werd vooropgesteld, met kenmerken die aansluiten bij de in de tweede helft van de negentiende eeuw gangbare utilitaire architectuur. Dit is een voorbeeld van een landelijke stationssite waaruit duidelijk de functionele en ruimtelijke relaties die tussen de verschillende elementen van een dergelijke stationssite bestaan, blijkt.

Bron: Beschermingsdossier DL000429