erfgoedobject

Valvekenshoeve

bouwkundig / landschappelijk element
ID
200250
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200250

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Valvekenshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Valvekenshoeve met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Valvekenshoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Valvekenshoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Langgestrekt hoevegebouw door ankers gedateerd 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. Pannen zadeldak met twee dakkapellen. Woon- en stalgedeelte vormen een geheel, de schuur staat afzonderlijk. Het geheel is gaaf gebleven, het heeft geen verbouwingen ondergaan. De inwendige verdeling is nog de originele.

De Valvekenshoeve is een pachthof dat reeds in de 12de eeuw toehoorde aan het oude slot Hollaken. Het hof werd zwaar beschadigd in 1665 en in 1764 werd het huidige woonhuis heropgebouwd (jaartal in de voorgevel). Op Villaretkaart wordt de hoeve aan geduid als hoeve 'Walweck', op de kabinetskaart van de Ferraris loopt parallel met de huidige Rijmenamsesteenweg een toegangsweg naar de hoeve. Deze toegangsweg blijft aanwezig op de topografische kaarten tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Vanaf de jaren 1980 is de hoeve bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef in het oosten.

De gronden rondom de hoeve zijn nog steeds in gebruik als akker- en weiland. Langs de Rijmenamsesteenweg is de hoevesite afgeboord met een haag van haagbeuk.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000602, Valvekenshoeve, (Paesmans Greta)
  • Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven 1745, schaal 1:14.400.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Valvekenshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200250 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.