erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
200205
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200205

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Corneliskapel en hoeven met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Nagenoeg gesloten hoeve, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie de aanwezigheid van bebouwing op deze plaats op de Ferrariskaart van 1771-1777, waar twee grosso modo parallelle gebouwen worden weergegeven. Verbouwd en uitgebreid in de loop van de 19de en 20ste eeuw.

Complex bestaande uit verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak, geschikt rondom een gekasseid erf; woning met aansluitende stal ten noorden, schuur ten zuiden, varkensstal(?) en wagenhuis ten oosten en bijkomende stal ten westen. De overluifelde toegangspoort ligt in de noordwestelijke hoek tussen het woonstalhuis en de westelijke stal. Ten zuiden van het complex bleven de resten van een hoogstamboomgaard bewaard. Het pand kon niet bezocht worden.

Onderkelderde boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag, onder leien zadeldak tussen aandaken. Sporadische verwerking van zandsteen, onder meer voor de onderbouw en de omlijstingen van de getraliede rechthoekige vensters met bewaarde luikduimen in de achtergevel. Deels bepleisterde en beschilderde erfgevel met rechthoekige muuropeningen. Bewaarde rechter zijtuitgevel met vlechtingen en schouderstukken op zandstenen consoles; bewaarde zandstenen omlijstingen van gedichte kloosterkozijnen.

De links aansluitende stalwerd in de loop van de 20ste eeuw blijkbaar aangepast of grotendeels vernieuwd, zie het verschil in materiaal en de rechthoekige stalvensters met gecementeerde dorpels en ijzeren roeden.

De tweebeukige langsschuur onder vernieuwd pannen zadeldak kreeg een nieuwe straatgevel, zie de bouwnaad in de noordoostelijke hoek en het verschil in baksteen.

In de westelijke stal, rechts van de poort bleven de houten stijlen van een gedicht voetgangersdeurtje(?) bewaard. Net als in de andere bestanddelen wijzen ook hier bouwnaden en verschillend materiaal op latere verbouwingen.


Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200205 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.