Watermolen en molenaarswoning

Complex van korenwatermolen en molenaarswoning.

Korenwatermolen met turbine; maalvaardig maar niet in bedrijf. Niet meer professioneel gebruikt sedert 1961.

De hardstenen bovendorpel van de hoofdingang is voorzien van volgende tekst: "17.H (?) . S.V. M.THYS 75". (1775) – half verheven opschrift.

De maalinstallatie (aandrijving + overbrenging) dateert van 1908 (jaartal naast turbinegebouw ingebeiteld).

Het complex bestaat uit het hoofdgebouw met loodrecht hierop een zijvleugel. Het woongedeelte is gedeeltelijk in het hoofdgebouw, gedeeltelijk in de zijvleugel ondergebracht. Het is bereikbaar via de maalruimte. Deze is toegankelijk langs twee deuropeningen waarvan één via de brug bereikbaar is. Het voorste gedeelte van de zijvleugel bevat een ovenruimte met koepeloven en eigen toegang.

Baksteen met witstenen plint. De voorgevel van het hoofdgebouw is bezet met een cementlaag waarin imitatievoegen zijn getrokken. De doorbrekingen zijn zowel segmentbogig als horizontaal afgedekt; meestal voorzien van natuurstenen omlijstingen. Bepaalde vensters bezitten luiken met smeedijzeren traliewerk. In de zijgevel zijn de luiken voorzien van een ruitmotief in reliëf.

Ter hoogte van de graanzolder: laaddeur onder vooruitspringende luifel. Kaaszolder: ter hoogte van de derde bouwlaag hangt, tegen de zijgevel aan, een houten constructie bestaande uit verticaal latwerk en een platform op houten geprofileerde consoles.

Het schilddak van het hoofdgebouw en het zadeldak van de zijvleugel zijn bedekt met platte machinegevormde pannen; constructies met aan de basis gebogen spanten (geassembleerd met metalen bouten).

Gelegen op de Molenbeek. Toestand oevers: goed. Spaarvijver, potpolder: nihil. Sluiswerk: borsboom: I-profiel, natuurstenen borststijlen, houten sluisdeuren met ijzeren staart, tand- en hengelbediening (zwengel), betonnen risbalk. Dammen: baksteen; pegel: spatelvormig, ijzer. Brug in beton met ijzeren leuning.

Bron: Beschermingsdossier DB000764
Auteurs: De Schepper, Jo