Station Racour

Beschrijving

Betreft hier een goed voorbeeld van een landelijk station dat in 1908 door de Staatsspoorwegen werd opgetrokken.

Karakteristieke baksteenarchitectuur in een bijzonder uitgebreide decoratieve uitvoering met bakstenen met het gebruik van gebouchardeerde natuurstenen blokken. Tevens is hier nog een zogenaamde 'logis des piocheurs' bewaard. De lijn Landen-Tamines werd in 1959 afgeschaft.

Op langwerpig grondplan opgericht gebouw bestaande uit: een hoofdvolume (woning, wachtzalen 1ste en 2de klas) van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nu met kunstleien, voorheen met natuurleien), een lage vleugel van zeven traveeën (wachtzaal 3de klas, kantoor, opslagplaats) eveneens onder een zadeldak en aan de andere zijde een bijgebouwtje (wasplaats, kolenopslagplaats en lampisterie) onder een schilddak.

Architectuur gekenmerkt door natuurstenen gebouchardeerde plint, gevels in rode gladde baksteen met onder meer horizontale banden (gele en grijze baksteen) en houten kornissen met geprofileerde kornisblokken. In de gevels zijn natuurstenen blokken met de naamvermelding van het station verwerkt. Het interieur werd gewijzigd.

Apart bijgebouwtje: het zogenaamde 'logement des piocheurs' in vakwerkbouw (hout en baksteen). In de tuin van de stationschef staan twee circa honderdjarige Taxusbomen.

Bron: Beschermingdossier DB002156